ספרי מורשת

ספרי מורשת

בנתיבי האש
חטיבה 600 במלחמת יום הכיפורים
(מהדורה שנייה)

אילן כפיר | דני דור
הוצאת ראם – ידיעות אחרונות – ספרי חמד

113 טנקים יצאו בשעות הלילה המאוחרות של 6 באוקטובר, 1973, לעבר תעלת סואץ ודהרו מאות קילומטרים על שרשרות כדי לבלום את המצרים שהחלו לחצות את מכשול המים. בסיום המלחמה, ביום הפסקת האש, נותרו לחטיבה 600 19 טנקים בלבד. השאר נותרו מבוקעים ושרופים בחולות סיני, ב"חווה הסינית" ועל הצירים המובילים לתעלת סואץ. 119 מלוחמי החטיבה לא שבו מהמלחמה; יותר מכל חטיבת מילואים אחרת שלחמה במלחמת יום הכיפורים.
"בנתיבי האש" הוא סיפורם של אנשי החטיבה, לוחמים ומפקדים שלחמו כמעט ללא הפסקה וחצו, במחיר יקר להחריד, את כל נתיבי האש של הלחימה בחזית הדרום.
זהו סיפורם של אלה שנחלצו מטנקים בוערים, עברו לטנקים אחרים והמשיכו בלחימה עד הפגיעה הבאה.
זהו סיפורם של אלה שהאזינו ברשתות הקשר לדיווחים הקשים של חבריהם לנשק שנכנסו לפניהם לצומת הדמים ולא שרדו – ואף על פי כן המשיכו להסתער קדימה.
זהו סיפורם של הרופאים והחובשים שהצילו חיים בניתוחים מסובכים ולא חדלו גם כשהתאג"ד הופצץ והופגז.
זהו סיפורם של אלה שחזרו חיים מהתופת, אבל המראות שבים ועולים מאז כמעט מדי יום ומדי לילה.
זהו סיפורם של כל אלה ששילמו את המחיר הכבד ביותר שאִפשר בסופם של 18 ימים לסיים את המלחמה במרחק של 101 קילומטרים מקהיר.
***
אילן כפיר ודני דור מתמחים בכתיבת ביוגרפיות פוליטיות וצבאיות. בין ספריהם האחרונים: "כיפת ברזל", "החווה הסינית", "הקרב על החרמון", "ברק – מלחמות חיי", "ינוש", "מסע חיים – אלוף חיים ארז" ו"כיפה סרוגה נשק בהצלב".

הנגמ"ש כריכת הספר

הנגמ"ש
סיפורו של צוות רפואה אחד במלחמת יום הכיפורים

שגיא גרין
סיפורו של ד"ר חנן טאובר

הפגזים נוחתים. אתה תכף מת. אבל צוות נגמ"ש צ750421 מתקדם בחולות, מנסים להציל פצועים ולהישאר בחיים.

בשבת, 6 באוקטובר 1973, התגבש צוות חילוץ סביב קצין הרפואה של חטיבה 600, הד"ר חנן טאובר. 17 ימים אין-סופיים במדבר. מה גרם להם לדהור אל שדה הקרב בניסיון לאתר פצועים שנפלו, או לא נפלו, מגחונו של טנק? מה גרם להם לשעוט ישר אל תוך שטח הריגה שבו "הטילים יורדים עלינו כמו שיורד עליך גשם בחורף"? מה גרם לגיבורי הספר הזה לחרף את נפשם ולהחזיר נשימה ונשמה באפם של החיילים שותתי הדם בחולות של סיני? מה דחף אותם למקומות שבהם הסיכוי לאבד חיים עולה על הסיכוי להציל חיים?

בסדרת כתבות באתר "המקום הכי חם בגיהנום" התחקה העיתונאי שגיא גרין אחר האנשים שהיו על הנגמ"ש ומי שטופלו על ידם. בחלוף 50 שנים למלחמה איגד אותן בספר שלופת בגרון ונקרא כמו סיפור מתח. זהו ספר שנכתב בתנופה, בעוצמה ובכישרון, וכולל רגעי גבורה שלא ייאמנו, סכנה, פחד, יאוש, הזיה ואפילו הומור פרוע. זה סיפורה של מלחמת יום הכיפורים, יום אחרי יום, אדם ועוד אדם, כפי שלא סופר בעבר.

 

שגיא גרין הוא עיתונאי ועורך ותיק ב"הארץ", "ידיעות אחרונות", "המקום הכי חם בגיהנום" ו"כלכליסט". זוכה פרס בני ברית לעיתונות.

חמוטל ומכשיר לא בידינו

עודד מגידו
הוצאה דביר

40 שנה ניקרה בעודד מגידו, מחבר הספר, אותה שאלה: איך קרה שפלוגה של "פרים צעירים", ׂשָׂשָה אלי קרב, עלתה דאיוש על יעד חי"ר רווי נ"ט, מבלי לדעת על מה היא עולה, מבלי שיש לה את ציוד הלחימה הבסיסי, מבלי לדעת שלפני פחות משעה עלו כוחות אחרים על אותו יעד ונדפקו. תוך דקות המ"פ נוטרל, הסמ"פ וצוותו חוסלו, והיתר ירדו עם זנב בין הרגליים. עודד מגידו היה מפקדה של פלוגה מ', בגדוד הטנקים 257 ,באוגדה 143 בפיקודו של אריאל שרון, בגזרה המרכזית של תעלת סואץ. ב־8 באוקטובר 1973 .קצת אחרי השעה 00:17 ,עם אור אחרון, פלוגה מ' עלתה על "חמוטל". "חמוטל ומכשיר לא בידינו" הוא מחקר קפדני, יסודי, מעמיק, שלא מותיר פינה שלא נבחנה בזכוכית מגדלת תחת עיניו הבוחנות של המחבר. בדרכו ה"יבשה", העניינית, "חמוטל ומכשיר לא בידינו" מנפץ את הנרטיב השגוי שהודבק ללוחם המצרי, ולא מהסס גם לסדוק חלקים מהנרטיב שדבק בלוחם, ובעיקר במפקד הישראלי. בעשותו כך, ידע מגידו שהוא נכנס לשדה מוקשים ועדיין, בשמה של האמת המחקרית שהיא נר לרגליו, לא וויתר. 48 ׀ שריון 56 פברואר 2020 מגידו מטפל בכאב שהותירה המלחמה באמצעות תחקיר מקיף: הוא חוזר לזירת הקרבות ומשחזר אותם לפרטיהם. הוא נעזר בספרות מחקר ובספרי זיכרונות, בתצלומי אוויר, בהקלטות רשתות הקשר, בדוחות ותחקירי יחידות, ובדוחות אית"ן – יחידת איתור הנעדרים. הוא מביא מעברה השני של הדיונה קטעים מספרי זיכרונות של קצינים מצרים שהשתתפו בקרבות. הספר הזה על קרבות חמוטל ומכשיר, מתווסף לכלל הספרים והמחקרים שנעשו ונעשים אצלנו על מלחמת יום הכיפורים, ומהווה נדבך נוסף למורשת של צה"ל, בכול הקשור בה. גם היום חשוב להמשיך ולחקור את המלחמה, מאחר ועדיין לא מיצינו את כול אשר התרחש בה. כך קורה גם בצד השני, במיוחד אצל המצרים, המפרסמים כול הזמן מחקרים, ספרים, ראיונות וזיכרונות של מפקדים ולוחמים, על חלקם בה, ועל מה שקרה וכיצד.

hativa_s1

החטיבה במלחמת יום הכיפורים
                  6.10-22.10.1973

ספר החטיבה
עורך: אילן גור
צילומים: מתוך אלבומו של ניסים שלום
תשל"ח
הורדת קובץ

hativa_s2

החטיבה במלחמת יום הכיפורים
                  6.10-22.10.1973

ספר החטיבה – הנופלים (א')
להקדיש את כל כוחותי
ואף להקריב את חיי
להגנת המולדת וחרות ישראל
הורדת קובץ

 

hativa_s2

החטיבה במלחמת יום הכיפורים
                  6.10-22.10.1973

ספר החטיבה – הנופלים (ב')
להקדיש את כל כוחותי
ואף להקריב את חיי
להגנת המולדת וחרות ישראל
הורדת קובץ

 

לגעת בעצב החי
מאת: יוני נוקד – שליש גדוד 409
בהוצאת: משרד הביטחון – ההוצאה לאור
ספר זה מתאר מנקדות ראות מיוחדת במינה את האדם במלחמה. מחבר הספר, ששימש כשליש של גדוד טנקים במלחמת יום הכיפורים, חווה אותה מקרוב, אך לא כלוחם.
ברגישות רבה מתאר המחבר את מאורעות ומוראות המלחמה, תוך שהוא מלווה את חיילי הגדוד ומפקדיו, את הפצועים ואת משפחות החללים המתמודדים עם הכאב והאובדן.
השילוב של נקודת תצפית ייחודית יחד עם מעורבות מעשית ורגשית ומעניק לתיאורים עוצמה מיוחדת.
הספר מציג בפני הקורא בעיות יסוד של אדם במלחמה ועוסק בסוגיית השכול בחברה הישראלית על היבטיה השונים.
זהו סיפורו האותנטי של גדוד אחד במלחמה אחת. זהו גם הסיפור האנושי והכואב של אדם הנאלץ להלחם, להתגבר על פחדיו, להפרד מחבריו, להתמודד עם הכאב והשכול, לחיות עם העצב.

הורדת קובץ


בשבי המצרי במלחמת יום הכיפורים – יומנו של שריונר

מאת: אבי וייס
בהוצאת: משרד הביטחון – ההוצאה לאור
הספר נכתב בשלהי 1973 בביתן 30 בבית החולים תל-השומר, והיה מונח כ-25 שנים ברשות המחבר, בלא לתת לו פרסום. הספר הוא יומן מפורט המהווה תעודה אנושית מזעזעת, על קורותיו של תותחן טנק בחטיבה 600 גדוד 410 בקרבות מלחמת יום הכיפורים בסיני ולאחר נפילתו בשבי המצרי ב"חווה הסינית" במתחם "מיסורי". בספר תיאור אמיתי של מה שהתרחש בכלא המצרי: עינויים, מעללים נפשעים של הסוהרים, חקירות אכזריות, ואפילו הרג שבויים. זאת מול מאמציהם של השבויים לשמור על צלם אנוש. תוך כך מתוארות גם דמויותיהם של חיילים וסוהרים מצרים וזוטות-ההווי, המחרידות והמגוחכות כאחד, של בתי הכלא המצריים.

הורדת קובץ

pashut-shiryoner

פשוט שריונר


מאת: עופר עידן
בהוצאת: ע. נרקיס
סיפורו של צבר שגדל על ברכי הציונות, למד להיות חייל ויצא למלחמת יום הכיפורים ממנה חזר עם "הלם קרב".
הצצה על החיים שלפני המלחמה ואחריה כאשר לב הספר הוא המלחמה עצמה. סיפורה הנשכח של חטיבה 600 ובתוכה גדוד 410 בו שימש המחבר כנהג המג"ד בקרבות הקשים ביותר.

ביקורת- עפר דרורי- מנהל אתר "גבורה"

הורדת קובץ

 MAGNA CARTA

מאת: עופר עידן

ספר רחב בתכולתו העוסק בעם ישראל וארץ ישראל  בספר הסבר על חטיבה 600 ומעלליה במלחמת יום הכיפורים. הספר מהווה הנצחה עולמית של סיפור החטיבה בנוסף על כל הנצחה אחרת.
שני עותקים של הספר  ועותק דיגיטלי נמצאים בספריית הקונגרס האמריקני לשימוש הציבור של כל חוקר, תלמיד, היסטוריון או סתם חובבי העניין.
כל חברי האתר החטיבתי רשאים להוריד ולהשתמש כרצונם בכל החומרים בספר ללא כל צורך באישור המחבר.

אישור מספריית הקונגרס

הורדת קובץ

מלחמת ההתשה בחזית המצרית 1967-1970

 יהודה בריל
הוצאה עצמית

מלחמת ההתשה בחזית המצרית בשנים 1967-1970 ,האפורה, הנשכחת, המדממת, מרובת החללים והפצועים, נחרתה עמוק בנפשו של יהודה בריל המחבר, ששימש אז מפקד טנק. השנים הרבות שחלפו מאז לא התישו אותו ואת רצונו העז לתעד את סיפורו של גדוד 79 שבו שירת באותה מלחמה. שנים רבות הוא אסף בשקדנות אין־קץ פרט לפרט וטווה את סיפור המלחמה של הגדוד ושל חייליו ומפקדיו, אף שזיכרונם של חלק מחיילי הגדוד קהה במקצת עם השנים. הוא ליקט צילומים רבים ובספר הוא מציג יריעה רחבה של המלחמה מההיבט של מי שהשתתפו בה. לפני כשנתיים פרסם מהדורה ראשונה  אינטרנטית של הספר באתר יד לשריון, ומאז הוסיף למהדורה המודפסת שיצאה לאחרונה פרקים שונים, פרטים על החללים וצילומים רבים. "נוכחתי לדעת" כותב המחבר "שאין הרבה מידע בכתובים ובכלל על מלחמת ההתשה בחזית המצרית והחלטתי לספר עליה ולהעלות אותה להכרה ציבורית רחבה מאוד" "שירתי כמט"ק במלחמה. את הספר כתבתי כסיפורו של לוחם שריון שלחם במלחמה. ראיתי בעבודתי שליחות וזכות גדולה. בספר מתוארים הרבה אירועים וסיפורים שרואים אור לראשונה, אירועים שהתרחשו בגדודי השריון השונים, בחילות השונים שלחמו במלחמה, מבצעים שונים כמו של סיירת שקד, הצנחנים, סיירת מטכ"ל, שייטת 13 ,סיפורי לוחמים, דברים לזכרם של הנופלים ודברים רבים נוספים". המחבר מקדיש את הספר לזכרם של לוחמי השריון, החרמ"ש והסיור, פלוגת המפקדה והחולייה הטכנית האמיצים ששירתו בגדוד 79 במלחמת ההתשה ונפלו בה, וכן ליתר הלוחמים האמיצים מהגדודים האחרים מחטיבות השריון ומהחילות השונים בצה"ל ונפלו באזור קו התעלה. עוד מוקדש הספר למשפחות השכולות, ללוחמים שנפצעו בה שחלקם חיים עד היום עם תוצאותיה של המלחמה, חלקם הלומי קרב הנושאים עמם את האירועים הקשים שחוו עד עצם היום הזה.

hatasha_s1

מלחמת ההתשה 1967 – 1970
גדוד שריון 79 – חטיבה 401

מאת: יהודה בריל

הספר האינטרנטי על מלחמת ההתשה בכלל ועל גדוד שריון 79 – חטיבה 401 בפרט. הספר נכתב על מנת להעלות את מלחמת ההתשה להכרה ציבורית רחבה מאוד שבה היא לא זכתה עד ימים אלו. את הספר כתב יהודה בריל במשך 4 השנים האחרונות כסיפור של לוחם שריון שלחם במלחמה.
בספר מוזכרים לוחמים וחללים מחטיבה 600 שלחמו במלחמת ההתשה בחטיבה 401.
הורדת קובץ